Fulltime baan omzetten in parttime

Nergens werken meer mensen parttime dan in Nederland. Ongeveer de helft van alle werkende mensen doet dat parttime. Iemand wordt als parttimer gezien op het moment dat hij minder dan 35 uur in de week werkt. Niet elke functie is geschikt om parttime te werken, maar toch zijn er veel mensen die het liefst iets minder uren zouden maken in de week. Een fulltime baan omzetten in een parttime baan heeft echter meer gevolgen dan u zo zou verwachten.

Waarom parttime gaan werken

Parttime werken heeft voordelen voor de werknemer. Meer vrije tijd geeft de mogelijkheid om zakelijk en prive beter op elkaar af te stemmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleine kinderen. Een andere reden om parttime te gaan werken, is om meerdere banen te kunnen combineren. Steeds meer mensen worden ondernemer in bijberoep, maar omdat dit niet voldoende inkomen biedt, is een parttime baan noodzakelijk om rond te komen.

Minder inkomen en vakantiedagen

Parttime gaan werken heeft als eerste gevolg op uw inkomen. Wie minder werkt, krijgt ook minder loon uitbetaald. Niet meer dan logisch. Ook bouwt u minder vakantiedagen en vakantiegeld op als u parttime werkt. Dit staat namelijk in verhouding tot het aantal uren dat u werkt. Daar krijgt u natuurlijk wel al veel vrije tijd voor terug in de vorm van dat u per week al minder hoeft te werken.

Pensioenopbouw

Hoeveel pensioen u opbouwt, heeft te maken met hoeveel u werkt. Als u parttime werkt, bouwt u dus minder pensioen op dan wanneer u fulltime werkt. Als u eerst fulltime werkte en vervolgens overschakelt naar een parttime baan, moet u er rekening mee houden dat u pensioen opbouwt dat gebaseerd is op uw parttime functie. Dus niet op uw fulltime functie. Doordat u parttime gaat werken, ontstaat er namelijk een pensioenbreuk omdat u minder opbouwt.

Hogere verwachtingen

Als u overweegt om uw fulltime baan om te zetten in een parttime job, moet u er rekening mee houden dat uw werkgever in verhouding hogere verwachtingen van u heeft. De kans is groot dat uw takenpakket niet veel kleiner wordt en uw verantwoordelijkheden behouden blijven. Maar u moet het wel in minder uren doen. Houd hiermee dus rekening als u overweegt om te schakelen naar een parttime baan.

De gevolgen van parttime werken voor de werkgever

Afhankelijk van het werk kan het voor de werkgever juist voordelig zijn of juist nadelig om werknemers parttime te laten werken. Wanneer veel mensen parttime werken, heeft de werkgever meer mensen nodig om hetzelfde werk gedaan te krijgen. De kans op ziekte en uitvallen van de werknemers wordt dus verspreid over meerdere werknemers, waardoor de kans op het stilvallen van het werk kleiner wordt. Tevens kunnen collega’s gemakkelijker bijspringen en tijdelijk wat meer uren maken zonder dat dit direct in de late avonden of weekenden gedaan moet worden. Het gericht inschalen van personeel kan een stuk flexibeler en kosteneffici├źnter; er zijn immers maar weinig organisaties waar er precies zoveel werk is als een veelvoud van een fulltime arbeidsweek.

Echter, meer mensen in dienst, betekent ook meer energie steken in de werving en selectie van personeel. Waar er bij een fulltimer slechts 1 persoon aangenomen hoeft te worden, zijn dat er met parttimers al snel twee. Dit heeft ook gevolgen voor de inspanningen omtrent het inwerken en aanleren van de job.